Ecotips

Kies voor wit of lichtgekleurd textiel

Kleurstoffen zijn meestal erg belastend voor  mens  en milieu. Wit en lichtgekleurd textiel heeft talrijke voordelen. Doordat er minder kleurstoffen (pigmenten) nodig zijn, werken de arbeiders in gezondere omstandigheden. Bij het drukken op lichtgekleurde stof worden er minder pigmenten gebruikt. Hierdoor kan de inkt vloeibaarder worden gemaakt, waardoor hij beter wordt opgenomen door de stof. De bedrukking is kleurvaster en gaat bijgevolg langer mee. Wit of lichtgekleurd textiel is meestal goedkoper. Ook het bedrukken van deze kleding is goedkoper dan drukken op (fel)gekleurd textiel omdat er minder  kleuren gebruikt worden.


Kies  voor een bedrukking met inkt op waterbasis

Deze inkt is vrij van solventen (oplosmiddelen) en zware metalen en laat ook toe om enkel milieuvriendelijke producten te gebruiken in de drukkerij. Een bijkomend voordeel van inkt op waterbasis is dat de bedrukking niet kleeft aan uw strijkijzer.


Kies voor textiel van goede kwaliteit

Je betaalt iets meer maar het kledingstuk gaat langer mee.


Kies voor biologisch katoen, bamboe, hennep

De conventionele katoenteelt is erg belastend voor het milieu doordat er veel water, pesticiden en kunstmest worden gebruikt. Een milieuvriendelijk alternatief is biologisch katoen, dat gekweekt wordt met minder water en zonder pesticiden. Nog duurzamer is kleding uit bamboe of hennep.

De belangrijkste eigenschappen van bamboe en hennep

  • Beide planten groeien zeer snel en zijn gemakkelijk te telen. De planten hebben geen pesticiden nodig.
  • Bovendien hebben zowel bamboe al hennep natuurlijke antibacteriële eigenschappen.
  • Kleding uit bamboe of hennep zit heel comfortabel en is gekend om zijn vochtabsorberende eigenschappen. De ademende structuur van de stof maakt dat de kledij verkoeling biedt in de zomer en warmte in de winter.
  • Bamboe-en hennepvezels zijn sterk, waardoor de kleding vormvast blijft en een lange levensduur heeft.
  • De planten worden voor meerdere toepassingen gebruikt. Zo wordt bamboe en hennep  ook als bouwmateriaal, als diervoeder en voor de productie van ambachtelijke toepassingen gebruikt.

Wees creatief

Personaliseer je kleding met een originele bedrukking van inkt op waterbasis. Zo kan ook lichtgekleurd textiel er trendy en opvallend uitzien.

Vermijd dat kleding een wegwerpproduct wordt. Geef oude kleren een tweede leven door ze in een kringloopwinkel binnen te brengen, op de  rommelmarkt te verkopen, aan een goed doel te schenken  of te ruilen met vrienden. Of gebruik je leukste oude kleren voor verkleedfeestjes.


Was je kleding met aandacht voor het milieu

Houd niet enkel bij het aankopen van kleding, maar ook bij het wassen rekening met het milieu.
Enkele tips : 

  • Was zoveel mogelijk op 30 graden.
  • Wacht met wassen tot je een volledig volle wasmachine hebt.
  • Kies voor biologisch afbreekbare wasmiddelen. Deze zijn beter voor het milieu en voor je gezondheid.
  • Gebruik de juiste dosering waspoeder. Te veel waspoeder geeft geen properder resultaat en kan je kleren aantasten. Kies voor een navulbare verpakking. 
  • Droog je was zoveel mogelijk in openlucht of ’s winters op een droogrekje in huis. Een droogkast verbruikt veel elektriciteit en doet je kleren sneller verslijten. Als je de droogkast toch gebruikt, kies dan bij het wassen voor een wasprogramma met een hoge centrifugeersnelheid. Hierdoor zal de was droger uit de wasmachine komen en moet hij dus minder lang in de droogkast.

Wees kritisch

Ecologisch, biologisch, groen, duurzaam ondernemen… Als consument is het niet altijd gemakkelijk om te achterhalen wat deze woorden precies inhouden. Iedereen lijkt te gaan voor zijn eigen label en de klant weet niet meer wat te kiezen. Wanneer bedrijven zichzelf een groen imago aanmeten, maar dit niet overeenstemt met de realiteit, spreekt men van greenwashing of windowdressing. De consument gelooft dan dat hij door zijn aankoop bijdraagt aan een groenere wereld, maar in werkelijkheid verandert er niet veel. Een kritische blik is dus belangrijk.

ACP sloot zich aan bij Fair Wear Foundation omdat het onmogelijk is om alles zelf te controleren. FWF voert onafhankelijke controles uit naar arbeidsomstandigheden in de kledingindustrie. Lees hier meer over FWF.
Daarnaast verdeelt ACP ook kleding met het onafhankelijke FairTrade keurmerk Max Havelaar. Dit garandeert dat de boeren en telers een eerlijke prijs krijgen voor hun producten en dat de productie op een milieuvriendelijke manier verloopt. Hiervoor wordt de hele weg die een product aflegt grondig gecontroleerd.


U maakt het verschil

Actiegroepen en vakbonden waarschuwen al jaren voor de extreem onveilige werkomstandigheden in Bangladesh (op China na, de grootste exporteur van kleding), Cambodja, en andere Aziatische landen. De bij FWF aangesloten merken, laten hun fabrieken extern controleren en er wordt op toegezien dat de wettelijke rechten niet geschaad worden (“schone kleren”). Indien wèl, dan wordt er samen gewerkt aan een oplossing. ACP wenst zijn klanten  proficiat  met de positieve keuze om aan te kopen bij een Fair Wear Foundation Ambassador. Het lijkt misschien een druppel op een hete plaat, maar U maakt het verschil!